NORGES ELDSTE SVØMMEKLUBB

Bergens Svømme Club ble stiftet i 1908 av 8 unge entusiaster og er landets eldste svømmeklubb. Klubbmerket plasserte de freidig "mitt på brøstet".

 

Gjengitt fra BSCs 100års jubilumsbok forfattet av Jacob T. Larsen.Alf Knag innleder sitt kapittel om "BSC blir stiftet" i klubbens gamle jubileumsbok med: "Det var en slik herlig kveldstund at Bergen Svømme Club kom til verden for 50 år siden".

 

Det virker som om at værgudene hadde bestemt seg for å spille på lag med de åtte unge menn som denne kvelden kom sammen til formelt stiftelsesmøte av byens første svømmeklubb. Alf Knag var selv med på møtet, ( du ser ham som nr 2 fra venstre på bildet ) og det er derfor liten grunn til å betvile det han forteller om værgudenes såkalte tegn. Forut for dette hadde en del svømmeinteresserte høsten 1907 og utover vinteren drøftet spørsmålet om egen svømmeklubb, og man hadde sendt rundt en liste der interesserte kunne tegne seg.

 

Sommeren kom tidlig i 1908 og alt i slutten av mai var badesesongen ved Sydnes Sjøbad i full gang. Den store aktiviteten stimulerte utvilsomt interessen for å stifte den påtenkte svømmeklubben og en av de siste dagene i mai mottok de som hadde skrevet seg på listen et brevkort med overskrift "Bergen Svømme Club". Innholdet gikk i korthet ut på at treningen startet mandag 1.juni klokken 19.30 i Sydnes Sjøbad. Brevet var undertegnet "Komitéen", men i realiteten var det en ung person ved navn Thorvald Opsahl som sto bak. Til den første treningen møtte 8 - 10 personer som i følge Knag behersket vanlige ferdigheter i brystsvømming og uskolert stuping.Norges første svømmeklubb var en realitet.

 

Den gang var svømmesporten en utendørs sport. På Vestlandet strakk sesongen seg over maks 4 måneder. Treningen fant sted primært i Sydnes Sjøbad, men også i Konsulbukten i Nordåsvannet. Med disse  begrensede treningsforhold gjorde BSC seg lite bemerket på det nasjonale plan. Men under de berømte Vågsløpene i Bergen havn var entusiasmen stor og flere tusen tilskuere bivånet denne årlige svømme utskeielsen!

 

Interessant å se er også hvor tidlig klubben var ute med å profilere seg designmessig på en måte som også i dag må kunne betegnes som overaskende friskt, sterkt og moderne. Allerede under stiftelsesmøtet ble det bestemt at klubbens farger skulle være blått og hvitt, og klubbens merke skulle være en livbøye med BSC og årstallet 1908. Klubbens motto skule være:"Sol, luft, vann".

 

Som det fremgår av bildene ble klubbens logo friskt og med en utilslørt erkebergensk freidighet presentert på badetøyet med en svung vi til og med i dag kan misunne. Damene var ikke mer blyge enn at de fulgte opp med like sterk profilering av klubben. Glem ikke at det fremdeles skulle gå 5 år før de fikk alminnelig stemmerett!

 

Som en fase 2, kom det sportslige gjennombruddet for BSC i 1960 ved åpningen av et innendørs 25m basseng, nemlig 

Sentralbadet.